Tee parhaasi ja luota elämään

Stressi ja sen purkaminen

Ihminen toimii kuin painekattila. Jos paine ei pääse ulos, se varastoituu sisään. Sopiva määrä painetta tekee painekattilasta hyödyllisen, mutta liian suuri paine rikkoo rakenteen.

Cityscape.jpg

Kyky purkaa kehossa ja ajatuksissa olevaa painetta on ihmisen toimintakyvyn kannalta välttämätön. Siinä missä painekattilan painetta tasataan venttiilillä, ihminen tasaa painetta tekojensa kautta. Mikä mieltä askarruttaakaan, saa uuden muodon, kun asian saa artikuloitua ulos tavalla tai toisella. Päänsisäisten asioiden muovaaminen joksikin konkreettiseksi käynnistää ketjureaktion, jonka lopputulos on parhaimmillaan vapautuminen noiden asioiden aiheuttamasta stressistä.

Löydä supervoima!

Tulin tietoiseksi edellä mainitun mekanismin voimasta vasta vain joitakin vuosia sitten. Huomasin, että varsin yksinkertaisilla toimenpiteillä oli ällistyttävän moniulotteisia ja kauskantoisia vaikutuksia. Ilmaisullisesti ehkäpä hieman sulkeutuneelle ihmiselle, joka oli tottunut käsittelemään asioita lähinnä omassa päässään, tämä oivallus oli mullistava.

Tuntui kuin olisin saanut käyttööni “supervoiman”, jonka avulla pystyin säätelemään stressitasoa ja tuulettamaan vanhoja paikallaan pyöriviä ajatuksia. Tarvittiin vain kaksi päättäväistä askelta:

  1. Mieltä painavan aiheen rajaaminen.

  2. Minkä tahansa tuon aiheen näkyväksi, kuultavaksi tai kosketettavaksi tekevän toimenpiteen suorittaminen. Kaikki muu alkoi seurata näiden askelten ottamisen jälkeen kuin itsestään.

Tuonaikaisista kokeiluista ja paineen purkamisista todisteeksi jäi monenlaisia luomuksia ja siinä ohessa myös uusi elinkeino. Pienissä paloissa tallennettuja elämänvaiheita, jotka pienin askelin lopulta muuttivat sen, miten elämä oli kokonaisuudessaan tuolloin tasapainotettu.

Tämä oli minun tapani, mutta yhtä hyvin toimivat sellaiset tavat, jotka eivät jätä jälkiä julkisesti. Pääasia, että paineen aiheuttamista asioista tekee “näkyviä” itselle, jotta ne eivät jää vain päänsisäisiksi kehää kiertäviksi ajatuksiksi.

On eri asia ajatella asiaa kuin kirjoittaa ajatus sanoiksi tai muodostaa se puheeksi. On eri asia tuntea istuen kuin tanssia tai riehua tunnetta ulos vaikkapa metsässä, kadulla tai tanssisalissa. On eri asia haaveilla rohkeudesta kuin tehdä jokin pieni rohkeutta vaativa teko ihmisten keskellä. Listaa voisi jatkaa vaikka kuinka pitkälle. Mikä on sinun tapasi kokea jokin asia tai tunne uudella tavalla?

Tienristeyksessä kohtaavat toiveikkuus ja pelko

Vaikka musiikinopettaminen yksityisyrittäjänä on parhaimmillaan palkitsevaa ja antoisaa, viimeisen kuukauden aikana olen huomannut, että kehoon on alkanut kerääntyä taas ylimääräistä painetta. Nyt kesän aikana on aika ottaa liiketoiminnassa seuraava askel ja laajentaa toimintaa muuttamalla uuteen toimitilaan. Pienyrittäjälle iso ja melko monimutkainenkin investointi, joka edellyttää huolellista suunnittelua, melkoisen nipun kahisevaa ja kieltämättä myös hyppäämistä alueelle, jossa elää aina riski.

Highway.jpg

Työn palkitsevuuden toiselta puolelta heijastuukin yrittäjyyden perusdynamiikka ja siihen liittyvät kysymykset; tienristeyksessä kohtaavat aina toiveikkuus ja pelko. Kumpi väistää kumpaa?

Onko asiakkaita riittävästi myös tulevaisuudessa, jotta investointi ei keikauta venettä ympäri? Mistä saan rahaa siirtymävaiheen läpiviemiseen? Olenko ylipäätään niin sitoutunut tähän työhön, että haluan ottaa seuraavan askeleen ja laajentaa toimintaa?

Mm. nämä ajatukset pyörivät päivittäin mielessä ja usein myös öisin. Kiitollisuus omasta työstä aaltoilee yhdessä ahdistuksen ja epävarmuuden tunteen kanssa. Molempien ääripäiden tuntuessa juuri niin intensiivisiltä kuin parhaimmillaan (tai pahimmillaan) voivat.

On tarve tasoittaa painetta painekattilassa, joten turvaudun vuosia sitten oppimiini keinoihin tuoden ajatukset ulos tuulettumaan blogin kautta.

Tee parhaasi ja luota elämään

Yksi keino tilanteen purkamiselle ja paineen tasoittamiselle olisi kirjoittaa yrittäjyyden teknisistä puolista pitkät selvitykset. Liiketoimintasuunnitelmat, budjettilaskelmat, toimitilojen kartoittaminen, markkinointi ym. ovat kaikki tärkeitä asioita etenkin silloin, kun liiketoiminta on muutosvaiheessa. Kun nämä seikat on tiedostettu, nousee keskiöön kuitenkin vain kaksi tärkeää elämänviisautta, jotka ovat ehkä hieman kuluneita, mutta silti tosia. Haluankin tässä lopuksi jakaa vain ne kanssasi.

  1. Hyvin valmisteltu on puoliksi tehty. Yrittäjälle tämä tarkoittaa mm. sitä, että edellä mainitut tekniset asiat on käyty läpi huolellisesti ennen kuin raha alkaa liikkua. Suunnitelman täytyy olla realistinen, jotta käytäntö voi jatkaa siitä, mihin suunnitelma jää. Täytyy myös hyväksyä se, että puoliksi tehty on kuitenkin vain puoliksi tehty. Kaikkeen muutokseen kuuluu myös riski ja epävarmuus, joten riskin täytyy olla niin hallittu kuin mahdollista. Koko prosessin ajan luota seuraavaan viisauteen:

  2. Tee parhaasi ja luota elämään. Emme tiedä etukäteen, mikä “kohtalomme” on, mutta voimme valinnoillamme ainakin jossain määrin vaikuttaa siihen. Kun teet aidosti parhaasi, voit levollisin mielin seurata, miten asiat menevät. Luottamus on sen hyväksymistä, että elämä tapahtuu juuri niin kuin sen kuuluu. Ihmisen käsityskyky ei riitä ymmärtämään, mikä lopulta suuressa kuvassa on “oikein” tai “väärin”. Siksi ihmisen tehtäväksi riittää se, että tekee parhaansa omalla ymmärryksellään, pyrkii löytämään luottamuksen ja kulkee näiden pilareiden tukemana päivä kerrallaan.

Elias