Asiakas on uhka. Silti kännykän takuuaika on neljä vuotta.

Asiakas on uhka. Silti kännykän takuuaika on neljä vuotta.

Yrityksen “oman takuun” loppuminen ei käytännössä tarkoita useissa vika-asioissa juuri mitään, mutta siihen vedoten huoltovastuu yritetään minimoida, mikäli asiakas ei takuuhuoltoa itse vaadi kuluttaja-asiamiehen linjavetoihin vaatimuksensa perustaen.

Onko ihmisarvo sittenkin ansaittava?

Tämän kirjoituksen aihe on vastenmielinen ja melkein jätin sen julkaisematta. Olen kuitenkin niitä ihmisiä, jotka palaavat asiaan vielä keskustelun päätyttyä, jos aihe jää vaivaamaan. Asioilla on väliä.

Mielenosoitus

Keskisormi

Ihmisarvoa puolustavaksi profiloituneelle sivulle postattiin kuvakollaasi rasistisesta mielenosoituksesta. Kuvissa näkyy kourallinen ihmisiä osoittamassa mieltä sellaisten arvojen puolesta, joiden he kokevan olevan uhattuna.

Kuvakollaasi on huvittava ja suorastaan kannustaa pilkantekoon, sillä paikalla ei ole juuri ketään. Tällaista kokoontumista on helppo pilkata, sillä tuntuu siltä kuin kokous olisi ote parin ihmisen puuhastelusta, joka ei ota kantaakseen toivottua hedelmää.

Kyseiset mielenosoittajat olivat ilmiselvästi liikkeellä rasistisin motiivein. Lisäksi myöhemmin keskustelun viritessä opin, että ainakin osa heistä oli ollut osallisena äärimmäisen vastenmielisin keinoin toteutetussa hyökkäyksessä Pride-kulkuetta kohtaan. En tuntenut mielenosoittajien taustoja sen enempää, mutta kommenttiketjusta poimimistani anekdooteista päättelin, osa heistä saattoi kärsiä myös jonkinlaisista mielenterveysongelmista. Nyt näille ihmisille naurettiin porukalla vedet silmissä.

PArempaa maailmaa kohti ilman hukkaenergiaa

Vaikka kyseisen mielenosoitusjengin arvo- ja ajatusmaailma on hyvin erilainen kuin minun, alkoi mielessäni kuohua postauksen nähtyäni lähinnä pilkalliset kommentit sekä ylipäätään se, että nämä kuvat oli jaettu vain tuota pilkkaamistarkoitusta varten. Muuta, saati rakentavaa funktiota kuvien jakamiselle on vaikea löytää. Niiden julkaiseminen ei varmasti muuttanut mielenosoittajien maailmankatsomusta, eikä se myöskään kehittänyt kuvia kommentoineiden ihmisten ajattelua.

Lähinnä tarkoitus oli herätellä joukkohenkeä äimistelemällä meistä poikkeavia ihmisiä ja pitää hauskaa heidän kustannuksellaan muutaman nokkelan kommentin verran. Ehkä postaus ei aiheuttaisi tämän enempää energian hukkaa, mutta mikseipä se voisi myös potentiaalisesti omalla pienellä panoksellaan lietsoa hamaan tulevaisuuteen jatkuvaa nokittelua sen suhteen, kuka toista osaa osuvammin pilkata. Missään skenaariossa lopputulos ei olisi ylevä.

Niinpä kirjoitin kommentin, jossa kyseenalaistin, voiko ihmisiä pilkkaamalla saavuttaa hyviä asioita maailmassa, olipa pilkan kohde kuka tahansa. Muutama kannatti mielipidettäni, mutta yhtä moni totesi, että “sitä saa mitä tilaa”. Pari kommentoijaa totesi myös, että nauru on kuulemma erinomaisen hyvä ase rasistista ja muuta tuhoisaa toimintaa vastaan.

Sitä saa mitä tilaa

Se, että ihmisiä pilkkaamalla ja halventamalla kitkettäisiin rasismi ja muutettaisiin maailmaan parempaan suuntaan, ei tuntunut lausumalta, jonka voisin jättää kaikumaan bittiavaruuteen ilman vastinetta.

Ajatus siitä, että toisiamme pilkkaamalla muuttaisimme toistemme ajatuksia positiiviseen suuntaa, on harhainen. Hyväntahtoinen pilkka ja leikinteko ovat totta kai asiat erikseen, mutta ns. vihamiehen pilkkaaminen tuskin koskaan on johtanut siihen, että pilkan takia hänen arvomaailmansa muuttuisi vähemmän vihattavaksi. Lopputulos lienee useimmiten täysin päinvastainen; viha kasvaa ja konflikti eskaloituu. Käytän sanaa vihamies siksi, että selkeästi kyseisen postauksen kommentoijien keskuudessa asetelma oli tämä.

Oli erikoinen asetelma todistaa ihmisiä haukkumassa rasisteja aivan kuin he eivät olisi ihmisiä. He olivat vain rasisteja ja “saivat, mitä tilasivat”. Kommentoinnin laadusta päätellen, noin yleisesti ottaen, kyseiset olennot eivät juuri ihmisarvoa ansainneet.

Aivan kuin ihmisarvo olisi jotain sellaista, mikä ansaitaan…

Maailma on monimutkainen paikka ja ihminen monimutkainen organismi. Miksi joku oppii vihaamaan ja toinen rakastamaan? Tätä voimien vuorovetoa ovat monet minua viisaammat selvittäneet. Harvoin kuitenkaan hedelmällisiä tuloksia keränneet pilkantekoa työkalunaan käyttäen.

Yhä vaan kärsivällisempää sitoutumista ymmärtämisen haastaville reiteille toivoen,

Elias

Tee parhaasi ja luota elämään

Kyky purkaa kehossa ja ajatuksissa olevaa painetta on ihmisen toimintakyvyn kannalta välttämätön. Siinä missä painekattilan painetta tasataan venttiilillä, ihminen tasaa painetta tekojensa kautta. Mikä mieltä askarruttaakaan, saa uuden muodon, kun asian saa artikuloitua ulos tavalla tai toisella. Päänsisäisten asioiden muovaaminen joksikin konkreettiseksi käynnistää ketjureaktion, jonka lopputulos on parhaimmillaan vapautuminen noiden asioiden aiheuttamasta stressistä.

Psykologista väkivaltaa vastaan. Tietoiseksi tunnesiirtymistä.

Tunnesiirtymä toimii ihmisten välillä parhaimmillaan kuin parantava lääke tai pahimmillaan kuin hitaasti terveyden rapauttava virus. Vertaus virukseen on osuva, sillä tunteet siirtyvät helposti alkuperäisestä kantajastaan välillisesti myös muihin ihmisiin. Onkin hyvin mahdollista, että siinä missä “virustartunnan” saanut ihminen on immuuni virukselle säilyttäen toimintakykynsä ainakin näennäisesti, hänen lähellään olevat ihmiset oirehtivat.