Viina! -performanssi

Suomessa juodaan vuosittain puhdasta alkoholia yli 10 litraa henkilöä kohti. Viina on vaikuttanut (ja vaikuttaa) kaikkien suomalaisten elämään merkittävästi joko suoraan tai epäsuorasti.

Viina! -performanssiin sain inspiraation vuonna 2016 eräänä syksyisenä aamuna miettiessäni erilaisia asioita, jotka voivat saada ihmisestä yliotteen. Olin elämänvaiheessa, jossa pyrin tietoisesti seuraamaan intuitiota mahdollisimman herkästi. Tällä kertaa intuitio vei Alkon kautta makuuhuoneeseeni, jossa toteutin Viina! -performanssin.

Performanssin tavoite oli tutkia viinaa ja kaikkea sitä järjettömyyttä, mikä sen käyttämiseen liittyy. Toisaalta toiveena oli myös ymmärtää logiikkaa järjettömyyden taustalla.

Alkoholiin minulla on ollut melko tyypillinen 80- ja 90-luvuilla lapsuutensa lähiöissä viettäneen suomalaisen suhde. Kokeilut sen kanssa aloitin 13-vuotiaana, ja siitä lähtien se oli parikymmentä vuotta ns. “säännöllinen ja normaali" osa arjen sosiaalisia kanssakäymisiä. Välillä myös osa yksin olemista.

Noin puoli vuotta performanssin tehtyäni huomasin, että en ollut käyttänyt pisaraakaan alkoholia performanssin jälkeen. Tarkoitukseni ei ollut lopettaa alkoholin käyttämistä performanssiin, mutta sen sivutuotteena niin kuitenkin kävi. Nyt, vuosia myöhemmin, edelleen “absolutistina”, voin yllättyneenä todeta, että mystisiä ovat performanssin tiet.